Chocolade-pecantaartjes

Chocolade-pecantaartjes
 

 

Als het zonnetje buiten lekker schijnt, de vogeltjes volop fluiten en de deuren & ramen weer wagenwijd open kunnen, begint het bij mij altijd te kriebelen en krijg ik zin om de bezem door het huis te halen. Een week of twee geleden was het dan ook zo ver: de voorjaarsschoonmaak kon beginnen. Het eerste project was de keuken.

Natuurlijk houd ik mijn keuken altijd netjes schoon en opgeruimd, maar er viel niet meer te ontkennen dat mijn keukenkastjes op ontploffen stonden. Er kwam me regelmatig weer van alles tegemoet vallen wanneer ik een deurtje open deed en ik moest een stoel gebruiken om te kunnen zien wat er allemaal voor producten achteraan op de bovenste plank stonden. De hoogste tijd dus om wat orde in de chaos te gaan scheppen. Dit was helaas nog niet zo makkelijk, want eigenlijk is mijn keuken veel te klein voor al mijn spullen.

Ik heb gelukkig wel de beschikking over een kleine voorraadkast, maar ook de planken in deze kast zuchten dagelijks onder hun gewicht. Er zat dus maar één ding op: producten die ik eigenlijk niet zo vaak gebruik, nu maar eens wél gaan gebruiken zodat er weer een plekje vrij zou komen op een plankje. Het bakje pecannoten dat zich al sinds eind december vorig jaar in één van de kastjes schuil hield, was het eerste “slachtoffer”.

Dankzij Gaitri Pagrach-Chandra (Zoete lekkernijen) was een lekkere bestemming voor deze nootjes snel gevonden: chocolade-pecantaartjes. Deze kleine taartjes zijn een chocolade-variant op de Amerikaanse pecan pie, die meestal als één grote taart wordt gemaakt. Een pecan pie smaakt al verrukkelijk, maar door de toevoeging van chocolade smaken deze taartjes echt fantastisch. Eerst bijt je door de heerlijk knapperige bodem waarna je de zachte en zoete chocoladevulling proeft en stukjes pecannoot. Echt een hemels gebakje. 

Tip: je kunt de pecannoten ook hakken en deze door de vulling roeren.


Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • snufje zout
  • 50 g poedersuiker, gezeefd
  • 150 g boter, koud
  • 1 eidooier (L), losgeklopt met 2 el koud water
  • 150 g golden syrup
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 125 g pure chocolade, fijngehakt
  • 3 eieren (L)
  • 1 tl vanille-extract
  • 72 pecannoten

Extra nodig
8 gekartelde taartvormpjes van 10 centimeter doorsnee en minstens 2 centimeter hoog, huishoudfolie, bakplaat
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, 30 minuten oven, 70 minuten wachten

Werkwijze
 
  • Meng de bloem, het zout en de poedersuiker in een kom.
  • Wrijf met je vingertoppen 100 g in blokjes gesneden koude boter door het mengsel tot het op fijne broodkruimels lijkt.
  • Voeg op 1 theelepel na alle eidooier toe. Meng de eidooier er met je vingertoppen door, tot er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg het restant eierdooier alleen toe als je zeker weet dat het deeg niet te nat wordt. Heb je meer vloeistof nodig, voeg dan een paar druppels koud water toe.
  • Vorm het deeg tot een platte schijf, wikkel deze in huishoudfolie en leg hem 30 minuten in de koelkast te rusten.
 
  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de taartvormpjes royaal in en zet ze op een bakplaat. 
  • Maak de vulling. Doe 50 g boter, de golden syrup en kristalsuiker in een steelpan op matig vuur en blijf roeren tot het mengsel warm wordt en de boter is gesmolten. 
  • Roer de chocolade erdoor en neem de pan van het vuur. 
  • Roer het geheel krachtig tot een gladde massa. Zet de pan apart en haal het deeg uit de koelkast. 
  • Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit en bekleed de taartvormpjes. Vouw het deeg dat boven het vormpjes uitsteekt terug, zodat de zijkant iets dikker wordt dan de bodem. Zorg er wel voor dat het deeg overal tot boven aan de rand van het vormpje komt, anders past de vulling er niet in. 
  • Klop de eieren los met 1 theelepel vanille-extract en klop dit daarna beetje voor beetje door het chocolademengsel, tot het glad is. 
  • Schep de vulling in de taartvormpjes. Er moet nog zo’n 5 millimeter tussen de vulling en de bovenkant van het deeg vrij zijn. 
  • Leg de pecannoten op de vulling, op elk taartje negen stuks. Leg de eerste vier op de punten van het kompas neer en vul de tussenliggende ruimtes op. Leg de laatste pecannoot in het midden. 
  • Bak de taartjes circa 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot het deeg goudbruin is en de vulling gestold. Tijdens het bakken stulpt de vulling in het midden uit, maar deze zakt tijdens het afkoelen weer in. 
  • Laat de taartjes in de vormpjes iets afkoelen. Haal ze er dan uit en laat ze op een taartrooster koud worden.

 

 

Reacties