Chocolade-paastaart

Chocolade-paastaart
 
 

Een versierde paastak, een chocolade paashaas, een paasstol en niet te vergeten de (beschilderde) paaseitjes: ze horen er natuurlijk allemaal bij als je aanstaande zondag of maandag aanschuift bij een paasontbijt, -brunch of –lunch. Ook mijn familie en ik gaan gezellig samen met z’n allen aan een feestelijk gedekte tafel genieten van allemaal lekkere dingen. Heerlijk.

Naast de zoete & hartige gerechten mag een heuse paastaart natuurlijk niet ontbreken. In Jamie’s Comfort Food kwam ik een fantastische chocoladetaart tegen die uitermate geschikt is voor deze speciale gelegenheid. Wanneer er namelijk iets te vieren valt, kies ik graag voor iets lekkers met een wow-effect… en dat heeft deze taart, hij wordt echt de showstopper op tafel:

vier chocolade-taartlagen met een verrukkelijke rijke & intense chocoladesmaak en een heerlijke smeuïge structuur, en op elke laag een dikke wolk zacht nougatglazuur (een stevige meringue frosting). Het klinkt bijna té lekker om waar te zijn, maar geloof mij maar, deze taart is écht fantastisch. Dit weelderig over-de-top stuk chocolade-exces smelt werkelijk op je tong. Mmmmm. Om de taart helemaal paas-achtig te maken is deze versierd met een heleboel chocolade-eitjes (en chocoladekrullen). Je zou willen dat het elke dag Pasen was.

Tip: zoals je misschien al op de foto hebt gezien, kun je ook nog per laag wat gepofte rijst met chocolade toevoegen. Het ziet er leuk uit, maar ik moet eerlijk zijn: bij het proeven van de taart vonden mijn testpanel en ik dat het niets toevoegde (de smaak van de taart werd er niet beter van). Omdat het voor mij niet eenvoudig was om aan gepofte rijst te komen (uiteindelijk heb ik het online besteld), zal ik het zelf ook niet meer gebruiken in dit recept. Als je wel de gepofte rijst laagjes wilt, smelt dan 300 g melk (of pure) chocolade samen met 100 ml slagroom, 75 g boter en 1 el vloeibare honing au bain-marie. Haal de pan van het vuur, laat het mengsel iets afkoelen en voeg 100 g gepofte rijst toe, roer goed door.


Ingrediënten

  • 175 g pure chocolade, grof gehakt
  • 305 g boter, in kleine blokjes
  • 2 el olijfolie
  • 650 g fijne kristalsuiker
  • 7 eieren
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 4 ½ el cacao
  • 2 snufjes zout
  • 3 eiwitten
  • 6 el vloeibare honing
  • 1 tl wijnsteenzuur
  • 1 tl vanille-extract
  • chocoladekrullen voor de garnering (optioneel)
  • chocolade-paaseitjes voor de garnering (optioneel)

Extra nodig
2 ronde springvormen van 20 centimeter doorsnee, bakpapier
Tijd (ongeveer)
45 minuten bereiding, 35-40 minuten oven, 1 ½ uur wachten

Werkwijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet de twee springvormen in en bekleed de binnenzijde met bakpapier.
  • Doe de grofgehakte pure chocolade samen met de boter, olijfolie en 350 g fijne kristalsuiker in een vuurvaste kom en smelt deze ingrediënten au bain-marie tot een homogeen, glanzend mengsel.
  • Haal de kom van het vuur en laat het chocolademengsel 10 minuten afkoelen.
  • Klop er vervolgens met een elektrische mixer op de hoogste stand één voor één de eieren doorheen. Blijf kloppen tot alle eieren volledig zijn opgenomen.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel, het cacaopoeder en een snufje zout boven het mengsel en klop alles kort door elkaar tot een homogeen geheel.
  • Verdeel het beslag over de twee springvormen en bak de cakes in ongeveer 35-40 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. De cakes zijn gaar als ze terugveren als je er zachtjes op duwt, een sateprikker die je erin steekt zal er nog een beetje vochtig uitkomen.
  • Laat de cakes 15 minuten afkoelen in de vorm. Maak daarna de springvormen los en laat de cakes volledig afkoelen op een taartrooster.


  • Als beide cakes zijn afgekoeld snijd je de bolling aan de bovenkant van de cakes eraf, zodat ze plat worden. Snijd ze daarna horizontaal doormidden (zodat je vier platte ronde cakes krijgt).
  • Leg 1 cake op een taartschaal.
  • Doe de eiwitten samen met de honing, 300 g fijne kristalsuiker, het wijnsteenzuur en een snufje zout in een hittebestendige kom.
  • Klop het mengsel circa 7 minuten au bain-marie met een elektrische handmixer, tot zich (redelijk) stevige pieken beginnen te vormen.
  • Haal de kom van de pan, zet hem op een koud werkvlak, voeg het vanille-extract toe en blijf kloppen tot het schuim afgekoeld en flink dik is.
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de 4 taartplakken en stapel deze op elkaar.
  • Maak de taart af met wat chocolade-eitjes en chocoladekrullen.



Reacties