Frangipane-kersentaart

Frangipane-kersentaart
 

 

Van de Franse kersenclafoutis tot de Limburgse kersenvlaai en de Amerikaanse cherry pie: de hele wereld lijkt wel dol te zijn op kersen en er worden dan ook de meest verrukkelijke baksels mee gemaakt. Kersen zijn natuurlijk het allerlekkerst wanneer je ze zelf, dapper en hoog op je laddertje, van de boom kan plukken en direct op mag eten (de hele dag in een kersenboomgaard vertoeven zou voor mij absoluut geen straf zijn).

Helaas is deze fantastische fruitsoort er elk jaar maar heel even, maar dat maakt het extra genieten wanneer de verse exemplaren weer verkrijgbaar zijn: menig bakje is er bij mij thuis al door heen gegaan. Dat ik voor deze frangipane-kersentaart geen kersen op siroop uit een pot gebruikt merk je meteen: met elke hap proef je de zomer. Het is echt een fantastische taart!

Hele ontpitte kersen liggen in een bedje van heerlijk geurig & zacht amandel-beslag (frangipane): deze klassieke combinatie van kersen en amandelen is echt onweerstaanbaar lekker. En met een beetje slagroom, crème fraîche of een bolletje vanille-ijs erbij kan deze zomer niet meer stuk. 

Tip: als je een iets minder sterke amandelsmaak wilt, kun je het amandel-extract ook minderen of helemaal weglaten.


Ingrediënten

  • ca. 350 g kersen, ontpit
  • 245 g boter
  • 125 g witte basterdsuiker
  • 3 g zout
  • 2½ ei
  • 250 g bloem + 2 el
  • 5 g bakpoeder
  • 1 el (15 g) water
  • 120 g kristalsuiker
  • 120 g amandelmeel
  • 1 tl amandel-extract
  • kersenjam

Extra nodig
taartvorm met losse bodem van 28 centimeter doorsnede, huishoudfolie, spuitzak, kersenontpitter
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30-35 minuten oven, 3 uur wachten

Werkwijze

  • Meng/kneed 125 g boter, de witte basterdsuiker en het zout op je werkblad of in een kom door elkaar.
  • Voeg het halve ei toe en kneed het erdoor.
  • Voeg 250 g bloem en het bakpoeder toe en kneed dit door het botermengsel.
  • Kneed even goed door, tot er geen bloemresten meer te zien zijn.
  • Voeg de eetlepel water toe en kneed deze door het deeg.
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het 2 uur in de koelkast rusten.


  • Maak ondertussen de frangipane.
  • Meng 120 g kristalsuiker samen met 120 g amandelmeel in een kom. Zet even apart.
  • Klop 120 g boter zacht in een andere kom. Voeg het suiker-amandelmeelmengsel, 2 eieren en het amandelextract toe. Meng goed en klop tot een luchtig beslag.
  • Zeef 2 el bloem boven het beslag en spatel dit erdoor.
  • Dek de kom af met huishoudfolie en plaats tot gebruik in de koelkast.


  • Verwarm de oven voor op 190°C (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in.
  • Rol het deeg op een licht met bloem bestoven werkblad uit en bekleed er de taartvorm mee.
  • Bestrijk de bodem met wat los geroerde kersenjam.
  • Spuit de frangipane met een spuitzak op de jam.
  • Druk de ontpitte kersen in de frangipane.
  • Bak de taart ongeveer 30-35 minuten in de voorverwarmde oven, tot de frangipane goudbruin en gaar is.
  • Laat de taart afkoelen in de vorm.
  • Bestuif de taart voor het serveren met poedersuiker.





Reacties

Een reactie posten