donderdag 15 juni 2017

Bakewell-plaatkoek met lavendel

Bakewell-plaatkoek met lavendel

Nadat ik een tijdje geleden blondies met lavendel & citroen had gebakken was ik in één klap niet meer huiverig om lavendel in mijn baksels te verwerken, want wat waren ze lekker. Dat smaakte zeker naar meer. Dus toen ik recentelijk in een winkel een potje ‘Raspberry & Lavender Preserve’ in het schap zag staan twijfelde ik geen seconde en rende ik meteen door naar de kassa. Deze jam moest ik gewoon een keer proberen. 

En in welk baksel kun je nu beter frambozenjam verwerken dan in een Bakewell tart? Omdat ik al eens een Bakewell tart gebakken had, besloot ik deze keer voor een variant op deze Engelse klassieker te gaan: de Bakewell-plaatkoek. En ook nu was het resultaat tongstrelend lekker. 


De lavendel wordt echt heerlijk omarmt door de fruitige smaak van de frambozen, en de combinatie van de zoete bodem met de frisse jam en zachte amandel-topping laat je echt watertanden. Je zal er tot de laatste kruimel van smullen. 

Tip: bewaar de plaatkoek in een afgesloten trommel op een koele plaats ~ aan de amandel-topping kun je wat geraspte citroenschil toevoegen voor extra frisheid ~ het glazuur heb ik gemaakt van poedersuiker en water, maar je kunt (voor een frisse toets) het water vervangen door citroensap. 


Ingrediënten
  • 125 g bloem
  • 4 el poedersuiker
  • 50 g koude boter, in blokjes
  • 1 eidooier
  • 2 el ijswater
  • 125 g zachte boter
  • 115 g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 125 g amandelmeel
  • ¼ tl amandelextract
  • 275 g frambozenjam (met lavendel)
  • amandelschaafsel
Extra nodig
Bakblik van ca. 18 x 28 cm, bakpapier, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
> 45 minuten bereiding, 45 minuten oven, 3 uur wachten


  • Zeef de bloem en 1 el poedersuiker boven een kom en voeg de koude boter toe. 
  • Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem tot het mengsel lijkt op fijn broodkruim. 
  • Voeg de eidooier en het ijswater toe en roer met een plat mes tot er een korrelig mengsel ontstaat. 
  • Maak er snel een deeg van en kneed dit tot een bal. Wikkel deze bal in huishoudfolie en leg 30 minuten te rusten in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet het bakblik in en bekleed het met bakpapier. Laat het bakpapier over de twee lange zijden hangen. 
  • Haal het deeg uit de koelkast en rol het tussen twee vellen bakpapier uit tot de afmetingen van het bakblik. 
  • Verwijder het bovenste vel bakpapier en keer het deeg voorzichtig om in het bakblik. Trek het vel bakpapier eraf en druk het deeg lichtjes aan tot in de hoeken. 
  • Bak de bodem 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Haal uit de oven en laat iets afkoelen. 
  • Maak ondertussen de topping. 
  • Klop met een mixer de zachte boter en de kristalsuiker tot een luchtig mengsel. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. 
  • Roer het amandelmeel en het amandelextract erdoor. 
  • Smeer de jam uit over de bodem en smeer hier vervolgens de amandel-topping over. 
  • Bestrooi met amandelschaafsel. 
  • Bak de koek ca. 35 minuten in het midden van de oven, tot de topping goudbruin en stevig is. 
  • Haal de plaatkoek uit de oven en laat hem volledig afkoelen in het bakblik. 
  • Zeef 3 el poedersuiker boven een kommetje. Voeg beetje bij beetje wat water toe. Roer steeds goed door. Stop met toevoegen van water als de gewenste dikte is bereikt. Door niet in één keer een grote hoeveelheid water toe te voegen heb je controle over hoe dik je het glazuur wilt hebben. Is je glazuur toch te vloeibaar, roer er dan nog extra poedersuiker door tot de gewenste dikte is bereikt.
  • Druppel het glazuur over het gebak en laat opstijven. 
  • Haal de koek met behulp van het bakpapier uit de vorm. 
  • Snijd de randen bij en snijd het gebak in vierkante stukjes. Serveer. 




Bron recept: Van de Bakker – Leanne Kitchen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten