donderdag 1 juni 2017

Donkere chocoladetaart

Donkere chocoladetaart
Er zijn van die dagen dat ik een onweerstaanbare behoefte aan chocolade heb, en soms volstaat het eten van een gewone chocoladereep dan niet en moet ik het grootser aanpakken. Op zo’n moment bak ik het liefste een taart. Een verrukkelijke chocoladetaart waarvan elke hap smelt op je tong. Een taart die zo hemels lekker is dat hij een ereplaats in het ‘Chocolade-Walhalla’ verdient. 

En je raadt je vast al, deze donkere chocoladetaart is zo’n taart. Op elk willekeurig tijdstip van de dag mag je hem onder mijn neus schuiven. Het is een taart om van te houden, om te verslinden en heel vaak opnieuw te bakken. Ik denk dat er niemand is die hem kan weerstaan (oké, misschien chocoladehaters en heel toegewijde diëters). De taart is intens en rijk van smaak, zacht & vochtig en je krijgt het gevoel een zalige chocolademousse te eten. 

Eén puntje is voldoende om aan je chocoladebehoefte te voldoen, hoewel dit je er niet van zal weerhouden een tweede (of derde) stukje te nemen. Tip: gebruik voor het maken van deze taart de beste kwaliteit chocolade die je kunt vinden ~ als je niet zo van de smaak van espresso houdt, kun je de espresso vervangen door water. 


Ingrediënten
  • 5 eieren
  • 120 g kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 125 ml espresso
  • 170 g lichtbruine basterdsuiker
  • 340 g pure chocolade met minimaal 85% cacao, fijngehakt
  • 225 g boter, in blokjes
Extra nodig
Springvorm van 23 centimeter doorsnede, bakpapier, aluminiumfolie, braadslee, waterkoker
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, 50 minuten oven, 2 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. 
  • Vouw enkele vellen aluminiumfolie strak rond de buitenzijde van de springvorm (tip: zet de springvorm op een stuk folie en vouw dit rond de zijkant. Herhaal dit een paar keer). De folie voorkomt dat er straks water in de vorm komt tijdens het bakken.
  • Vul de waterkoker tot het maximum met water (of vul een ketel/pan) en zorg ervoor dat je kokend water hebt tegen de tijd dat de taart klaar is om de oven in te gaan.
  • Klop de eieren met 120 g kristalsuiker tot een licht en luchtig mengsel dat ongeveer verviervoudigd is in omvang.  Dit zal ongeveer 10 minuten duren. Klop er het vanille-extract door. 
  • Verwarm in een pan de espresso met 170 g lichtbruine basterdsuiker. Blijf roeren tot de suiker is opgelost en breng dan het mengsel aan de kook.
  • Haal, wanneer de vloeistof kookt, de pan van het vuur en voeg de pure chocolade en boter toe. Roer door elkaar tot alle ingrediënten gesmolten zijn en je een homogeen mengsel hebt. 
  • Laat het mengsel iets afkoelen. 
  • Voeg het chocolademengsel toe aan het eimengsel en mix door elkaar. Mix niet te lang, na ongeveer 20 seconden moet alles goed gemengd zijn. 
  • Giet het beslag in je springvorm. 
  • Plaats de springvorm in een braadslee. Vul de braadslee met zoveel kokend water dat de vorm circa 4 centimeter diep in het water staat (tot maximaal 5 mm onder de rand van de springvorm).
  • Plaats de braadslee in het midden van de voorverwarmde oven en bak de taart circa 50 minuten. Als de taart niet meer vloeibaar is, maar ook nog niet helemaal stevig, is hij klaar.
  • Haal de springvorm voorzichtig uit de braadslee en laat de taart helemaal afkoelen in de vorm. 
  • Bestuif de taart voor het serveren eventueel met poedersuiker. Lekker met vers rood fruit.




Bron recept: gebaseerd op een recept uit Home Sweet Home, The Hummingbird Bakery.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten