Chocolade-pistache biscotti

Chocolade-pistache biscotti
Eén van die koekjes waar ik nooit genoeg van zal krijgen is de biscotto, het krokante Italiaanse koekje. Je mag mij er ’s nachts bijna voor wakker maken. Een leuk weetje is misschien wel dat de naam van dit koekje is afgeleid van het Latijnse ‘bis coctus’, oftewel ‘twee keer gebakken’. Door het koekje twee keer te bakken krijgen de biscotti hun knapperige bite. Bovendien kunnen de koekjes door deze manier van bakken langere tijd bewaard worden. 

De traditionele biscotti worden gemaakt met amandelen, maar natuurlijk kun je hierop heerlijk variëren. Wat dacht je van hazelnoten of pistachenoten al dan niet gecombineerd met bijvoorbeeld cranberries of chocolade. Ik heb al tweemaal eerder een recept voor biscotti met jullie gedeeld, en vandaag voeg weer een verrukkelijke biscotti-variant aan mijn repertoire toe: chocolade-pistache biscotti. 

Deze koekjes zijn echt heerlijk rijk van smaak, lekker krokant en niet zo hard & droog als de traditionele variant. Het is dus ook niet nodig om ze ergens in te dippen om ze zacht te maken, hoewel dit natuurlijk wel mag. Het lekkerste smaken ze de dag na het bakken, dus ik hoop dat je het geduld kan opbrengen om ze een dagje te laten rusten. 

Tip: persoonlijk vond ik het erg lekker om ook wat sinaasappelrasp in de koekjes te verwerken ~ je kunt zowel voor gezouten als ongezouten pistachenoten kiezen, beide varianten zijn heerlijk ~ bewaar de koekjes in een luchtdichte doos, dan blijven ze het langst lekker.


Ingrediënten
  • 80 g boter, zacht
  • 300 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl vanille-extract
  • 4 eieren
  • 315 g bloem, gezeefd
  • 40 g cacaopoeder, gezeefd
  • 1 tl bakpoeder, gezeefd
  • snufje zout
  • 250 g pure chocolate chips
  • 225 g pistachenoten, gepeld
  • 3 el kristalsuiker
Extra nodig
Twee bakplaten, bakpapier, huishoudfolie, gekarteld mes
Tijd (ongeveer)
20 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven, minstens 3 uur wachten


  • Klop de boter samen met 300 g fijne kristalsuiker en het vanille-extract in een kom, totdat alles goed vermengd is. 
  • Klop er één voor één drie eieren doorheen. 
  • Roer er de bloem, het cacaopoeder, het bakpoeder en het snufje zout door.
  • Voeg de chocolate chips en de pistachenoten toe en zorg ervoor dat ze goed door het deeg gemengd worden.
  • Dek de kom met het deeg af met huishoudfolie en laat het 1 uur in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Kneed het deeg kort op een met bloem bestoven werkblad tot het soepel, maar nog steeds plakkerig is. 
  • Verdeel het deeg in drie gelijke porties en vorm elke portie tot een rol.
  • Leg de rollen, met geruime afstand van elkaar, op de met bakpapier beklede bakplaten. 
  • Klop één ei samen met 1 eetlepel water in een kommetje los. 
  • Bestrijk de deegrollen met het ei-mengsel en bestrooi de rollen met de kristalsuiker. 
  • Bak de rollen ongeveer 25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze net stevig zijn.
  • Laat de rollen 1 uur afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 160°C. 
  • Snijd met een gekarteld mes de rollen schuin in plakken van ca. 2 centimeter dik. 
  • Leg de plakken op de met bakpapier beklede bakplaten.
  • Bak de koekjes ongeveer 14 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot ze droog en de randjes krokant zijn.
  • Leg de koekjes voorzichtig op een rooster en laat ze afkoelen.



Reacties