Minicakejes met nectarine & venkelzaad

Minicakejes met nectarine & venkelzaad
Eén van de bakboeken die recentelijk een plaatsje heeft weten te veroveren op een plank in mijn boekenkast is ‘Honey & Co.: Ons Bakboek’. Het is het tweede boek van het echtpaar Sarit Packer en Itamar Srulovich, die het restaurant Honey & Co in Londen runnen (en eerder het boek ‘Honey & Co.: ons eten uit het Midden-Oosten’ schreven). In het bakboek delen ze recepten voor het bakken van zowel hartige als zoete gerechten, geïnspireerd door keukens uit het Midden –Oosten. 

En het is een boek om je vingers bij af te likken. Zoals jullie inmiddels wel weten word ik heel erg blij van bakboeken wanneer ze mooie foto’s en leuke stukjes tekst bevatten. Nou, met die mooie foto’s zit het zeker wel snor en alle recepten worden op een fijne manier kort inleidend beschreven, met persoonlijke ervaringen of anekdotes uit hun restaurant. 

Maar het belangrijkste zijn natuurlijk de recepten, en gelukkig is het ook qua receptuur een boek waar ik héél erg blij van wordt. Wat een inspiratie! Mijn oog viel meteen op de minicakejes met perzik, vanille & venkelzaad, en ik besloot deze dan ook als eerste te gaan bakken. En het resultaat? Wow! De cakejes zijn echt fantastisch gearomatiseerd, wat zorgt voor een verrukkelijke smaakexplosie in je mond. Je proeft de anijsachtige smaak van de gekneusde venkelzaadjes, het zoete van het merg van de vanillepeul en de frisheid van de geraspte schil van de citroen en sinaasappel. Wat een verwennerij. 

Tip: het originele recept vraagt om twee perziken, maar omdat ik enkel nectarines in mijn fruitschaal had liggen heb ik deze gebruikt. Kies gewoon wat je lekker vindt ~ Bewaar de cakejes in een luchtdicht afgesloten trommel, dan blijven ze een aantal dagen houdbaar zonder dat ze droog worden. 


Ingrediënten
  • 1 tl hele venkelzaadjes
  • 125 g boter
  • 1 vanillepeul
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel
  • 225 g fijne kristalsuiker
  • Snufje zout
  • 3 eieren (L)
  • 120 g mascarpone
  • 160 g bloem
  • ½ tl bakpoeder
  • 2 nectarines
Extra nodig
8 kleine cakevormpjes van 9 x 6 cm, bakpapier, vijzel, fijne rasp, koekenpan
Tijd (ongeveer)
35 minuten bereiding, ca. 30 minuten oven, 30 minuten wachten


  • Verwarm de oven voor op 190°C. Vet de cakevormpjes in en bekleed ze met een stukje bakpapier over de bodem en langs de lange zijden. Laat het papier een beetje over de randen hangen. 
  • Rooster de venkelzaadjes ongeveer 5 minuten in een droge koekenpan op matig vuur. Laat de zaadjes even afkoelen en kneus ze dan met behulp van de vijzel. 
  • Halveer de vanillepeul in de lengte en schraap het merg eruit. Rasp de schil van de citroen en de sinaasappel.
  • Klop de boter en de fijne kristalsuiker goed door elkaar.
  • Voeg het vanillemerg, de twee soorten citrusrasp, de venkelzaadjes en een snufje zout toe en klop goed door. 
  • Voeg één voor één de eieren toe en klop na elke toevoeging goed door. Voeg het volgende ei pas toe als het vorige volledig is opgenomen. 
  • Voeg de mascarpone toe en klop er kort door. 
  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom en klop een paar seconden op hoge snelheid, tot alles goed gemengd is.
  • Snijd twee ‘billen’ van elke nectarine (één aan weerszijden van de pit), zo dicht mogelijk tegen de pit aan. 
  • Snijd het overgebleven vruchtvlees in kleine blokjes en spatel dit door het cakebeslag. 
  • Verdeel het cakebeslag over de cakevormpjes. 
  • Snijd de nectarine-billetjes in dunne plakjes. 
  • Leg op ieder cakeje een aantal reepjes nectarine, als een klein waaiertje. 
  • Bak de cakejes ca. 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, of tot ze goudbruin zijn. Het oppervlak van de cakejes moet veerkrachtig aanvoelen. 
  • Laat de cakejes 5 minuten afkoelen in hun vormpjes en plaats ze dan op een rooster om verder af te koelen. 


Reacties