Chocolade schuimtaartje

Chocolade schuimtaartje
De oud-Hollandse sprits. Dit luchtige & kruimelige koekje met een vleugje vanille is echt onweerstaanbaar lekker. Als kind was ik er al dol op en nog steeds is hij niet te versmaden. En natuurlijk is de sprits extra lekker wanneer hij is voorzien van een heerlijk laagje (melk)chocolade, dan hapt hij pas écht lekker weg. 

Dus wanneer er een koekblik gevuld met dit koekje op tafel verschijnt, kan mijn dag niet meer stuk. En enige tijd geleden stond er toevallig zo’n koekblik voor mijn neus op tafel. 

En hoewel het bij ons niet de gewoonte is dat het bij één koekje bij de thee blijft, gebeurde dat deze keer wel: ik besloot de resterende koekjes in het blik te verwerken in een taartje. En het werd een taartje om je vingers bij op te eten. 


Tussen de drie overheerlijke mokka-meringue lagen met een knapperige buitenkant en chewy binnenkant zit een zachte en romige chocoladeganache waar je tanden in weg zakken. Het geheel wordt bedekt door een heerlijk chocoladeglazuur en de  koekkruimels tegen de zijkant maken het taartje helemaal af. Het is een verrukkelijke mix van knapperigheid, romigheid en vele laagjes genieten. 


Ingrediënten
  • 3 eiwitten (L)
  • snufje wijnsteenzuur
  • 90 g fijne kristalsuiker
  • 2 ½ el oploskoffie 
  • 160 g Verkade Nobo Sprits Melk
  • 412 g Verkade pure chocolade
  • 400 ml slagroom
  • 35 g boter in stukjes, op kamertemperatuur 
Extra nodig
Bakplaten, bakpapier, spuitzak, keukenmachine
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 3 uur oven, 2 uur wachten


  • Verwarm de oven voor op 150°C. Teken 3 cirkels van 15 centimeter doorsnee op enige afstand van elkaar op een vel bakpapier. Leg dit vel bakpapier omgekeerd op een bakplaat.
  • Maal 100 g Verkade Nobo Sprits melk koekjes in de keukenmachine tot kruimels. Roer de oploskoffie door de kruimels. Zet apart.
  • Klop de eiwitten met het wijnsteenzuur op matige snelheid tot zachte pieken.
  • Voeg langzaam de fijne kristalsuiker toe en klop het mengsel tot stijve pieken.
  • Spatel het koekruimel-mengsel voorzichtig en luchtig door de eiwitten. 
  • Vul een spuitzak met het schuim. Spuit het schuim vanuit het midden van de getekende cirkels in een spiraal tot aan de rand van de cirkels. 
  • Schuif de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven en draai de temperatuur omlaag naar 100°C.
  • Bak het schuim ongeveer 3 uur, tot het hard en niet meer kleverig is. Draai de oven uit, zet de ovendeur op een kier en laat het schuim helemaal koud worden.
  • Hak 222 g Verkade pure chocolade fijn en doe dit in een hittebestendige kom.
  • Breng 240 ml slagroom in een steelpan aan de kook. Giet de hete slagroom over de fijn gehakte chocolade. 
  • Laat het mengsel heel even staan, zodat de chocolade de tijd krijgt om te smelten.
  • Roer de ganache glad en klop hem vervolgens met de mixer op de hoogste stand licht en romig (heb geduld, dit duurt even). Als de ganache klaar is, is hij even dik als zure room.
  • Schep een deel van de geklopte chocoladeganache in een spuitzak en spuit een laag ganache op 1 afgekoelde schuimcirkel. Leg hier een tweede cirkel op. Spuit ook hier een laag ganache op en dek af met de laatste schuimcirkel.
  • Strijk de boven- en zijkant van het taartje glad met de resterende geklopte ganache. 
  • Plaats 30 minuten in de koelkast. 
  • Maal 60 g Verkade Nobo Sprits melk koekjes fijn in de keukenmachine. 
  • Hak 190 g Verkade pure chocolade fijn. 
  • Breng 160 ml slagroom in een steelpan aan de kook. Draai het vuur uit. Voeg de fijn gehakte chocolade toe aan de room en roer tot er een egale massa ontstaat. 
  • Voeg de boter toe en roer tot deze is opgelost.
  • Laat de ganache nog iets afkoelen totdat hij iets dikker begint te worden.
  • Haal het taartje uit de koelkast en plaats deze op een rooster boven een bakplaat. 
  • Giet de ganache over het taartje, zodat de boven- en zijkant geheel bedekt wordt. 
  • Druk je met hand de Verkade Nobo Sprits kruimels tegen de zijkant van het taartje. 
  • Laat de ganache opstijven. 
  • Serveer. 


Reacties