Mandarijnencakejes

Mandarijnencakejes
 
 
Je kunt er bij de groenteboer en supermarkt niet meer omheen: de tijd van de kleine oranje citrusvrucht is weer aangebroken. En wat zijn ze heerlijk, die mandarijntjes en clementines. Lekker zoet en sappig en boordevol vitamine C. Omdat ze niet zo groot zijn neem ik ze het liefst overal mee naar toe, zodat ik ze als tussendoortje kan eten wanneer ik dat wil. Natuurlijk zijn ze ook heerlijk om in de keuken te gebruiken, hoewel ik vaak niet verder kom dan een glas versgeperst verkwikkend sap.

Maar nu wil het toeval dat ik deze maand bij de Foodblogswap het blog Ongewoon Lekker van Jody toegewezen kreeg, en wat kwam ik daar tegen?.. mandarijnen curd. Eerder dit jaar mocht ik ook al iets van Jody’s blog maken (toen bakte ik mijn variant op haar Pêche Melba plaattaart), en het leek me leuk om ook deze keer een lekkere draai aan haar recept te geven.

Dus ik besloot de mandarijnen curd vergezeld te laten gaan door een lekker mandarijnencakeje. En wat was het resultaat verrukkelijk! De frisse zoet-zure curd combineert heel erg goed met de luchtige cakejes. Het hapt echt heerlijk weg. Je houdt nog wel wat curd over, maar je mag dit van mij ook zo met een theelepel uit het potje eten… ook érg lekker.

Tip: Om er zeker van te zijn dat de cakejes goed lossen uit de bakblikken, kun je een rondje bakpapier op de bodem van elke holte leggen (of je kunt de cakejes in papieren cupcakevormpjes bakken).


Ingrediënten
  • 5 mandarijnen
  • 355 g fijne kristalsuiker + 1 el
  • 125 g boter, zacht
  • 6 eieren
  • 80 g amandelmeel
  • 40 g bloem
  • ¾ tl bakpoeder
  • 125 ml mandarijnensap
Extra nodig
2 cupcakebakblikken (minstens 16 holtes in totaal), huishoudfolie, fijne zeef
Tijd (ongeveer)
60 minuten bereiding, 18-20 minuten oven, 3 uur wachten
 
Werkwijze

  • Maak eerst de mandarijnen curd. Rasp 3 mandarijnen en pers ze uit (je hebt 100 ml sap nodig). Haal het sap door een fijne zeef om de velletjes en pitjes te verwijderen.
  • Doe de mandarijnenrasp, 200 g fijne kristalsuiker en 125 g zachte boter in blokjes in een vuurvaste kom.
  • Zet de kom op een pan met een laagje zacht kokend water en laat de ingrediënten au bain-marie al roerend smelten.
  • Zodra de boter gesmolten is en goed met de andere ingrediënten vermengd is, voeg je de 100 ml mandarijnensap toe. Roer dit goed door het mengsel.
  • Klop 2 eieren in een kommetje los en schenk deze daarna bij het mengsel in de kom. Roer goed door.
  • En nu is het een kwestie van geduld. Door de hitte zal het mengsel langzaam dikker worden, dit duurt ongeveer 20 minuten. Blijf geregeld rustig roeren in de kom en zorg dat het mengsel niet gaat koken.
  • Als de mandarijnen curd de gewenste dikte heeft (ongeveer de dikte van yoghurt) haal je de kom van de pan af.
  • Giet de mandarijnen curd in een schaal en dek hem meteen af met huishoudfolie.
  • Laat de mandarijnen curd helemaal afkoelen. Terwijl de curd afkoelt dikt hij nog verder in.
 
  • Leg 2 mandarijnen (met een gecombineerd gewicht van circa 190 g) in een pan met water.
  • Breng het water aan de kook. Draai het vuur laag en kook de mandarijnen 2 uur.
  • Giet de mandarijnen in een vergiet en laat ze afkoelen.  Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet 16 holtes van twee cupcakebakblikken goed in met boter.
  • Breek de afgekoelde mandarijnen in stukken en haal eventuele pitten eruit.
  • Pureer de mandarijnen, mét de schil, tot een gladde puree. Roer er 1 eetlepel fijne kristalsuiker door en zet apart.
  • Klop in een ruime kom 4 eieren met 100 g fijne kristalsuiker tot een luchtig mengsel, dat meerdere keren in volume is verdubbeld.
  • Zeef het amandelmeel, de bloem en het bakpoeder boven een andere kom en roer deze ingrediënten door elkaar met een garde.
  • Spatel het bloem-mengsel door de luchtig geklopte eieren.
  • Spatel ten slotte de mandarijnen-puree door het mengsel.
  • Giet het beslag in de holtes van de beboterde bakblikken. De holtes mogen tot (bijna) bovenaan gevuld worden.
  • Bak de cakejes in 18-20 minuten gaar in de oven. Bak ze lekker bruin.
 
  • Maak tijdens het bakken de mandarijnen-siroop.
  • Doe 125 ml mandarijnensap samen met 55 g fijne kristalsuiker in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook.
  • Draai het vuur laag en kook het vocht in tot de helft. Draai het vuur uit en laat het sap iets afkoelen tot het wat dikker wordt.
  • Haal de cakejes uit de oven en laat ze afkoelen in het bakblik. Snijd de cakejes na ongeveer 3 minuten los van de zijkant als ze daar aan vast geplakt zitten. Tijdens het afkoelen zullen de cakejes een beetje krimpen en een kuiltje krijgen (dat gebeurde althans bij mij).
  • Bestrijk de warme cakejes met de mandarijnen-siroop.
  • Schep voor het opdienen een flinke dot mandarijnen curd op het cakeje of naast het cakeje op het gebaksbordje.




Reacties