Meringuerol met mascarpone en frambozen

Meringuerol met mascarpone en frambozen
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind het nog steeds fascinerend om te zien hoe er uit eiwitten en suiker zo’n spectaculaire creatie als een meringue kan voortkomen. Ja, ik heb al heel vaak meringue gemaakt, maar iedere keer weer trek ik vol verwachting de deur van mijn oven open, om te zien of het weer een bijzonder baksel is geworden. En deze keer was het inderdaad een bijzonder baksel. 

Nog nooit eerder had ik namelijk een meringuerol gemaakt. Best een beetje spannend, maar het ging in één keer goed (dankzij de goede aanwijzingen van Linda Lomelino in haar gé-wel-di-ge boek Zoet & Shoot). En toen hij eenmaal opgerold voor mij op het aanrechtblad lag maakte mijn hart een klein sprongetje van geluk: wat een bijzonder dessert! 


Natuurlijk liep van de naam alleen al het water me in de mond, maar bij de eerste hap was ik verloren. WOW! De rol is licht krokant van buiten, zacht en kleverig van binnen en hij omhult een frisse en romige mascarponevulling met verse frambozen. De meringue zelf is zoet, maar de frambozen en vulling met citroen zorgen voor een heerlijk friszuur contrast. Puur genieten. 


Ingrediënten
  • 4 eiwitten
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • 1 tl maïzena
  • 1 tl witte wijnazijn
  • 250 g mascarpone
  • 150 ml slagroom
  • 2 el poedersuiker + extra voor rollen en garnering
  • de geraspte schil van ca. ½ citroen
  • 125 g verse frambozen
  • verse bosvruchten, voor garnering
Extra nodig
Rechthoekige bakplaat van 25 bij 38 centimeter met omhoogstaande rand, bakpapier, theedoek, huishoudfolie
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 20-25 minuten oven, minstens 4 uur wachten


  • Klop de mascarpone samen met de slagroom, de poedersuiker en de citroenrasp tot een dikke crème. Dek de crème af met huishoudfolie en zet hem in de koelkast. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bakplaat in met boter en bekleed hem met bakpapier. 
  • Klop de eiwitten tot schuim en voeg beetje bij beetje de fijne kristalsuiker toe. 
  • Klop alles daarna tot een stevig en dik schuim. Je moet de kom ondersteboven kunnen houden zonder dat het schuim eruit glijdt. 
  • Roer er de maïzena en de wijnazijn door. 
  • Strijk het schuim uit op de bakplaat en strijk het glad met een spatel. 
  • Bak de meringueplak ongeveer 20-25 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot de meringue een klein beetje licht bruin begint te kleuren. 
  • Leg ondertussen een schone theedoek op je werkblad. Leg hier een stuk bakpapier op en bestrooi dit royaal met poedersuiker.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de meringue 3 minuten afkoelen. Keer hem om op het bakpapier. Verwijder de bakplaat en trek voorzichtig het papier van de meringue af. 
  • Laat de meringue ongeveer 10 minuten afkoelen. 
  • Strijk de mascarponevulling in een egale laag uit over de meringueplak, maar houd ongeveer 3 centimeter van de rand van één lange kant vrij. 
  • Verdeel 125 g frambozen over de vulling. 
  • Rol de meringueplak vanaf de lange kant voorzichtig van je af op. Zorg ervoor dat de naad aan de onderkant komt en wikkel de theedoek met bakpapier goed strak om de rol. 
  • Laat de rol (met theedoek) ongeveer 4 uur in de koelkast rusten. 
  • Haal de rol uit de koelkast, verwijder de theedoek en leg de rol op een schaal. 
  • Garneer de rol met bosvruchten en poedersuiker. 



Reacties