Vruchten tartelettes

Vruchten tartelettes
Deze eerste weken van de herfst zorgen bij mij altijd voor een melancholisch gevoel. Het besef dringt (langzaam) door dat de zomer toch echt voorbij is en het jaar alweer ten einde loopt, terwijl we voor mijn gevoel nog niet zo heel lang geleden de jaarwisseling gevierd hebben. Een beetje afleiding om de grauwe herfstdagen op te fleuren is in deze periode altijd welkom. 

Gelukkig vind ik het niet zo moeilijk om mezelf op te vrolijken: laat mij maar lekker in de keuken staan en mijn dag krijgt meteen heel wat meer kleur & schwung. Wanneer ik (vol verwachting) de ovendeur opentrek en beloond wordt met de geur van versgebakken zoet kan mijn dag eigenlijk al niet meer stuk. Deze keer heb ik mezelf eens goed verwend met vruchten tartelettes. 


Kleine elegante eenpersoons taartjes die een lust voor het oog zijn en een genot voor de smaakpapillen. Kleurrijk, verrukkelijk en redelijk eenvoudig te maken. Elk hapje doet wonderen voor je humeur. 

Tip: ik heb zowel tartelettes met ananas als met abrikozen gemaakt. Uit het deeg kun je circa 16-18 tartelettes halen, vandaar dat ik hieronder bij extra ingrediënten 16-18 halve abrikozen heb aangegeven. Wil je beide tegelijkertijd maken, verdubbel dan de hoeveelheid taartdeeg of halveer de aangegeven hoeveelheid abrikozen en ananasplakken.


Ingrediënten
  • 150 g bloem, gezeefd
  • snufje bakpoeder, gezeefd
  • 135 g fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 135 g boter, zacht
  • 3 eieren
  • ½ el bruine rum
  • 60 g amandelmeel

Extra ingrediënten
  • ca. 16-18 halve abrikozen op siroop (of vers), uitgelekt
  • ca. 12-15 plakken ananas op siroop (of vers), uitgelekt
  • enkele eetlepels abrikozenjam
  • geroosterd amandelschaafsel
  • geraspte kokos
  • 6 blaadjes gelatine
  • 150 ml water
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • reepjes schil van ½ sinaasappel
  • reepjes schil van ¼ citroen
  • ½ vanillestokje

Extra nodig
Tartelette bakvorm (ik gebruikte mijn Nordic Ware tartelette bakvorm), ronde uitsteekvorm van 7 (of 7,5) cm doorsnee, huishoudfolie, spuitzak, eventueel een fijne zeef
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 25 minuten oven, 2 uur wachten


  • Maak eerst de taartbodempjes. Leg 150 g bloem, het bakpoeder, 75 g fijne kristalsuiker, de vanillesuiker en 75 g zachte boter op je werkvlak.
  • Meng alles met de handen tot een zanddeeg. Verkruimel het deeg vervolgens met de vingertoppen. 
  • Klop 1 ei los. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ongeveer de helft van het losgeklopte ei toe. 
  • Meng alles snel door elkaar en kneed het deeg niet te lang. Als het deeg nog te kruimelig is, voeg dan nog wat extra losgeklopt ei toe. 
  • Maak het deeg ten slotte met de vingertoppen glad.
  • Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg het 1 uur in de koelkast te rusten. 

  • Maak ondertussen de frangipane. Klop hiervoor in een kom 60 g zachte boter romig. 
  • Voeg 1 ei en 30 g fijne kristalsuiker toe. Blijf flink doorkloppen met de mixer of garde.
  • Voeg nogmaals 30 g fijne kristalsuiker toe, plus de rum en tot slot het amandelmeel. 
  • Meng alles voorzichtig maar goed door elkaar. Dek de frangipane af en bewaar in de koelkast tot verdere verwerking. 

  • Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de bakvorm in met boter. Haal het deeg uit de koelkast. 
  • Bestuif een werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van 3-4 millimeter. 
  • Steek er met een ronde uitsteekvorm van 7 cm rondjes uit. Prik met een vork wat gaatjes in de rondjes. 
  • Leg de rondjes deeg in de holtes van de ingevette tartelettebakvorm. Zet de bakvorm ca. 10 minuten in de koelkast. 
  • Vul een spuitzak met de frangipane.

  1. Wanneer je tartelettes met abrikozen maakt: spuit een klein bolletje frangipane op elk taartbodempje. Leg vervolgens een halve uitgelekte abrikoos met de bolle zijde naar boven op de frangipane. 
  2. Wanneer je tartelettes met ananas maakt: vul de taartbodempjes ongeveer tot de helft / tweederde met de frangipane. Bestrooi de frangipane met wat geraspte kokos. 

  • Bak de taartjes ongeveer 25 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze goudbruin en gaar zijn. 
  • Haal de taartjes uit hun vormpjes en laat ze helemaal koud worden op een rooster.


  1. Wanneer je tartelettes met abrikozen maakt: Verwarm de abrikozenjam in een steelpannetje en bestrijk de tartelettes met de warme jam. Strooi er wat geroosterd amandelschaafsel over. 
  2. Wanneer je tartelettes met ananas maakt: Snijd enkele plakken ananas in stukjes en leg deze stukjes op de tartelettes. Maak dan een vruchtenglazuur:

  • Laat de gelatine weken in koud water.
  • Doe 150 ml water, 200 g fijne kristalsuiker en de reepjes citrusschil in een steelpan. 
  • Voeg de helft van het vanillestokje en het eruit geschraapte merg toe.
  • Breng het geheel aan de kook en draai dan het vuur uit. 
  • Knijp de gelatine uit en voeg deze toe aan het mengsel. Roer erdoor met een garde. 
  • Giet het mengsel door een fijne zeef.
  • Laat afkoelen en iets opstijven. Bestrijk er dan de stukjes ananas mee. 

Tip: Als het glazuur te stevig is geworden om nog te gebruiken, verwarm het dan au bain-marie tot weer vloeibaar ~ Het glazuur kan enkele weken in de diepvries en enkele dagen in de koelkast bewaard worden. 




Reacties