Mini kersttaartjes

Mini kersttaartjes (mince pies)
Weet jij al wat je op tafel gaat zetten deze Kerst? Om mezelf geen kerststress te bezorgen ben ik dit jaar al tijdig na gaan denken over het kerstdiner. Een goede planning en voorbereiding zijn namelijk essentieel. Inmiddels is alles uitgedacht, dus als het meezit loopt het 25 december de hele dag op rolletjes. Maar ondanks mijn goede voorbereiding, is er ook dit jaar weer iets aan mijn aandacht ontsnapt… Het maken van traditionele Britse mince pies staat al lang op mijn to-do lijstje, maar met het maken van de vulling moet je tijdig beginnen, ongeveer een maand voordat je wilt gaan bakken. 

Met nog maar twee weken tot Kerstmis te gaan, ben ik nu dus (alweer) te laat. En dan zit er maar één ding op: iets minder traditionele mince pies maken. En ondanks het feit dat de vulling nu niet lang heeft kunnen ‘rijpen’, is de smaak van deze mini kersttaartjes geweldig. 

De rijke kleverige vulling zit verpakt in een zoet kruimelig deeg, een verrukkelijke combinatie. Dankzij het kleine formaat happen ze echt heerlijk weg. Meestal worden mince pies versierd met een enkele ster, maar ik heb gekozen voor een dekseltje met daarop een kerstfiguur: dan is het nog een verrassing wat er onder het deeg verstopt zit. Wanneer je de taartjes voor het serveren met poedersuiker bestuift, zorgt dat voor een extra feestelijk resultaat. 

Tip: het is belangrijk dat je het deeg niet te lang kneedt, dan kan het taai worden. 


Ingrediënten
  • 1 Granny Smith appel
  • 80 g rozijnen
  • 80 g krenten
  • 25 g amandelschaafsel
  • geraspte schil van 1 sinaasappel
  • ¼ tl koekkruiden
  • 40 ml ahornsiroop
  • 45 g bruine basterdsuiker
  • 65 g boter, in blokjes
  • 65 ml bruine rum
  • 400 g bloem
  • 200 g boter, koud
  • 110 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille-extract
Extra nodig
Mini cupcakebakblik met 24 holtes, rasp, fijne rasp, foodprocessor, huishoudfolie, ronde uitstekers van 5 en 7 centimeter doorsnee, figuur-uitsteker(s) met kerst-thema (ster, kerstboom, sneeuwvlok, rendier etc.)
Tijd (ongeveer)
> 60 minuten bereiding, ca. 40 minuten oven, 2 ½ uur wachten


  • Schil de appel, snijd hem in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Rasp 2 kwarten van de appel boven een steelpan. Voeg de rozijnen, krenten, het amandelschaafsel, de sinaasappelrasp, de koekkruiden, de ahornsiroop, de donkerbruine basterdsuiker, 65 g boter in blokjes en de bruine rum toe. 
  • Verwarm het mengsel al roerend op middelhoog vuur, tot de boter is gesmolten. 
  • Breng het mengsel aan de kook en kook voor ongeveer 6 minuten, onder af en toe roeren, tot (bijna) al de vloeistof is opgenomen. Kook niet te lang door. 
  • Haal de pan van het vuur en laat het mengsel helemaal afkoelen. 
  • Doe de bloem, 200 g koude boter in blokjes en de fijne kristalsuiker in de foodprocessor. Meng door elkaar tot een kruimelig mengsel. 
  • Voeg 2 eieren en het vanille-extract toe en meng door elkaar tot je een samenhangend deeg hebt. 
  • Verpak het deeg in huishoudfolie en sla het plat. Leg 1 uur in de koelkast te rusten. 
  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de holtes van het mini cupcakebaklik in. 
  • Haal het deeg uit de koelkast, kneed het kort door, en rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een plak van ca. 3 millimeter dik. 
  • Steek er met een ronde uitsteker van 7 centimeter doorsnee 24 rondjes uit. 
  • Bekleed de holtes van de bakvorm met de deegrondjes. 
  • Verdeel de afgekoelde vulling over de deegbakjes. Klop 1 ei los en bestrijk de deegrandjes met het ei. 
  • Rol het resterende deeg weer uit tot een plak van ca. 3 millimeter dik en steek er met een ronde uitsteker van 5 centimeter doorsnee 24 rondjes uit. 
  • Leg deze deegdrondjes als dekseltjes op de deegbakjes en druk de randen goed aan. 
  • Rol het resterende deeg weer uit en steek er met uitsteker naar keuze 24 figuurtjes uit. 
  • Bestrijk de onderzijde van de figuurtjes met wat ei en plak ze op de deegdekseltjes. 
  • Dek de vorm af met huishoudfolie en plaats nog 15 minuten in de koelkast. 
  • Haal de bakvorm uit de koelkast, verwijder de folie en bak de taartjes vervolgens in circa 40 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 
  • Laat de taartjes 5 minuten afkoelen in de bakvorm en plaats ze daarna op een taartrooster om verder af te koelen. 
  • Bestuif de taartjes voor het serveren met wat poedersuiker. 



Bron recept: Donna Hay Magazine issue 96

Reacties