Brownies met frambozen

Brownies met frambozen
Net zoals ik gek op chocolade? Dan heb je vast en zeker het prachtige boek Chocolade (van cacaoboon tot chocoladereep) van Pierre Marcolini in je boekenkast staan. Een boek waarin je de verrukkelijke en boeiende wereld van cacao door de ogen van deze meester-patissier ontdekt. En een boek waarin Marcolini maar liefst 170 recepten heeft samengesteld die chocolade in al zijn hoedanigheden laat zien. Eén van die recepten deel ik vandaag met jullie: brownies met frambozen. 

En zoals jullie vast wel weten is de combinatie chocolade – framboos een echte match made in heaven, en is het één van mijn favoriete smaakcombinaties. Marcolini gebruikt voor deze brownies Grand cru Forastero – Haut Penja chocolade, een chocolade met naar het schijnt een fruitige geur en een lichtzuur en aangenaam bittere smaak. Het inkopen van deze chocolade is mij niet gelukt, maar met andere chocolade smaken deze brownies ook waanzinnig lekker. 

De kleine brownies hebben een rijke en intense pure chocoladesmaak, en onder het buitenste laagje gaat een zachte & smeuïge binnenkant schuil met zoetzure frambozen die zorgen voor een lekkere frisheid en een mooi kleurcontrast. Het is een waar genot om ze op te mogen eten. Ik ben dan ook tot over mijn oren verliefd op deze kleine schoonheden. En of dat nog niet genoeg is, zijn ze ook nog eens heel makkelijk om te maken. 

Tip: dit recept is goed voor ca. 24 kleine brownies.


Ingrediënten
  • 5 eieren
  • 400 g fijne kristalsuiker
  • 180 g extra pure chocolade, grof gehakt
  • 270 g boter
  • 120 g bloem, gezeefd
  • 48 verse frambozen
  • 150 g pure chocolade, grof gehakt
  • 125 ml slagroom
  • frambozenjam
Extra nodig
Nordic Ware brownie bundt pan
Tijd (ongeveer)
30 minuten bereiding, 30 minuten oven, 30 minuten wachten

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bundt pan in en bestuif hem met bloem. Klop de overtollige bloem eruit.
  • Klop de eieren met de suiker licht en luchtig.
  • Smelt ondertussen de extra pure chocolade met 240 g boter au bain-marie. Het mengsel mag niet warmer worden dan 40°C.
  • Spatel heel rustig met een spatel het chocolademengsel door de geklopte eieren. 
  • Voeg ten slotte beetje bij beetje de bloem toe, terwijl je rustig roert met een spatel.
  • Schenk het browniebeslag in de vormpjes. Vul de vormjes voor minder dan 2/3. 
  • Druk 2 frambozen in elk vormpje.
  • Bak de brownies ongeveer 30 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
  • Laat de brownies 15 minuten afkoelen in de vorm en stort ze dan voorzichtig op een taartrooster om verder af te koelen. 
  • Doe de pure chocolade in een hittebestendige kom.
  • Breng 125 ml slagroom aan de kook en giet dit over de chocolade. 
  • Wacht even tot de chocolade is gesmolten. Voeg er 30 g boter in kleine blokjes aan toe. 
  • Blijf roeren tot de boter is gesmolten en roer de ganache glad. 
  • Giet wat ganache over elke brownie. 
  • Schep een klein beetje frambozenjam bovenop elke brownie.
  • Serveer.  

Reacties